For køb kontakt mig på jannetsh@gmail.com
For køb kontakt mig på jannetsh@gmail.com
Indkøbskurv 0

Kunsten at lave flest huller i din væg, når du hænger billeder op.

5 gode råd når du hænger billeder op

Du kender det, der skal hænges noget op på væggen, men hvordan gør du lige det? Vi har sikkert alle stået med en hammer og et søm i hånden, hvorefter vi måtte konstatere at sømmet bøjede, du ramte din finger og sømmet blev tabt ned mellem gulvbrædderne... 

Du fik plaster på fingeren, sømmet var tabt for evigt. Og du kogte af raseri over, at det "lortesøm" ikke bare ville gå ind i væggen. Så finder man sin boremaskine frem, forsøger at minimere svineriet med en plastikpose tapet til væggen under stedet, man har udset sig at bore hul. For nu skal der rawplugs og skruer til at hænge dit billede op... Og det sviner alligevel! Det viser sig selvfølgelig, at din mur består at røde mursten, som lander som fint støv ned i din nye stofsofa... grrrr... Og skruen er ikke sat det rigtige sted. Billedet du vil hænge op, kommer til at hænge for lavt. OMG du er på randen til at give op!

Men hey - den slags sker altså for alle. Medmindre du er totalt perfekt, har styr på afstanden fra øvre og nedre kant på billedet i forhold til hvor sømmet eller skruen skal hægte sig i et lille beslag eller en snor. Og du i det hele taget har styr på det med, hvordan man skaber en smuk billedvæg.

Der findes en masse gode guidelines til, hvor billeder ofte ser flotte ud i forhold til hinanden, når man laver en gruppe af billeder, eller en hel billedvæg. 

 

Hvis du har mulighed for det, så læg billederne på dit gulv ved siden af hinanden. Se på hvordan det ser ud, når en sort ramme matches op imod en naturfarvet. Se på størrelserne. Det helt enkle trick er, at du med din lille billed-kollektion kan skabe "en ydre ramme" - Altså at billederne flugter med hinanden i en usynlig lige kant både foroven forneden og i hver side. Ofte kan tyngden i det du hænger op også betyde noget. Altså hvor store er billederne i forhold til hinanden. Leg med proportionerne. Tit har man ikke billeder nok til at lave en hel rektangel eller homogen firkant. Men fortvivl ikke. Skab i stedet for en lige underkant. Eller som billedet herover viser, er der skabt en næsten lige underkant ved hjælp af lampeskærmen. Og reolerne sørger for, at du får en fornemmelse for lige sider.
Du kan eventuelt hænge en smal liste op, og bare stille alle billederne herpå ved siden af hinanden. (Det ser i øvrigt ofte super flot ud, selvom billederne er af helt forskellig karakter og størrelse, og det giver dig en uendelig frihed til at ændre på udtrykket i dit rum). 

Den helt "stringente" billedopsætning ser du herunder: Store "tunge" billeder forneden, "lette" små billeder forneden. Perfekt lige kant hele vejen rundt. Og bemærk også den ensartede afstand imellem alle billederne. 

Men tiderne skifter. I arkitekturen begynder vi igen at se forskudte vinduespartier, forskellige vinduesstørrelser, og hvordan hænger man noget op i et hjem med forskudte linjer? Netop i et rum med uensartede størrelser på væggen af små og store vinduer i "tilfældigt" forskudte proportioner kan være en udfordring. Men ofte kan du gå efter at hænge billeder op centreret i mellem to vinduer. Altså med lige lang afstand til vindueskarmen. Det fungerer også fint med en gruppe billeder: centrer dem imellem vindueskarmene. 


Jeg kan personligt godt lide, at billeder bliver hængt op tæt på hinanden. Jo større afstand, des mindre samhørighed bliver der billederne imellem. Og des sværere bliver det for øjet at genkende den "usynlige" ramme omkring billederne.

Så husk de 5 enkle råd:

  1. Lav en usynlig ydre ramme på de fleste sider.
  2. Leg med proportioner.
  3. Mål nu lige af, hvor sømmet eller skruen skal monteres ved at måle på dit billede og væg. (Et vaterpas er ret genialt).
  4. Lad da lige din mand, eller børnene hjælpe med at holde billederne op, så du kan se, hvordan det kommer til at se ud, inden du går i gang med at bore og hamre.
  5. Tjek din væg et "usynligt sted" inden du begynder at hamre eller skrue løs, så du er sikker på, at du vælger den rette skrue/rawplug eller søm.

Følger du de 5 råd - så får du flest mulige huller i væggen at hænge billeder på. Og du får det gjort på smukkeste vis.

God fornøjelse :-)

Ad Hogh Art / Jannet

 

 

 


Ældre opslag Nyere opslag